Radon

RADON

VI UTFÖR MÄTNING, KONSULTATION OCH ÅTGÄRDER


Radon är radioaktiv gas. Den är luktfri, smakfri och osynlig. Radon förekommer naturligt i mark, luft och vatten överallt i Sverige, men i för höga halter kan den skada din hälsa allvarligt. Vid inandning av radon utsätts cellerna i lungorna för strålning. Radon orsakar cirka 500 lungcancerfall per år i Sverige.

Källor till radon i inomhusluft

Markradon är den vanligaste orsaken till förhöjda halter i inomhusluften. Eftersom lufttrycket vanligtvis är lägre inomhus kan radonhaltig luft sugas in via till exempel sprickor i husgrund eller källare.

Blåbetong (blå lättbetong) avger radon. Blåbetongen är ett byggmaterial som tillverkades mellan 1929 och 1975.

Höga halter av radon kan förekomma i dricksvatten, främst från djupborrade brunnar. När radonet i vattnet avgår till luften bidrar det till att radonhalten luften ökar.

Sänkning av radonhalten

Det går att sänka radonhalten i ett hus. Åtgärderna beror på vilken sorts radon som ska bekämpas. Ibland kan det räcka med att förbättra den befintliga ventilationen eller att täta sprickor i golv och vid rörgenomföringar.

Villaägare kan söka bidrag för att utföra radonåtgärder hos Länsstyrelsen. Bidraget kan täcka 50 % av kostnaderna upp till ett maxbelopp på 15 000 kronor. För mer information, se Boverket och Strålsäkerhetsmyndigheten.

Förekomsten av radon mäts med instrument, spårfilmer eller vattenprov. Sydnärkesotaren utför mätning, konsultation och åtgärder. Du får åtgärdsförslag med prisuppgift och vi hjälper dig med bidragsansökan. Vi utför uppföljning för att se att åtgärden givit resultat.

Share by: